כבר מזמן אמרו פסיכולוגים חינוכיים כי המשחק הוא הדרך הטובה ביותר ללמד את הילד על עובדות החיים. הילדים לומדים ,כבר מגיל צעיר , על תוצאות מעשיהם דרך משחק. המשחקים הראשונים מתחילים כבר בגיל מאוד צעיר.
התינוק לומד כי לכל פעולה שלו יש תוצאה ,לדוגמא:לחיצה על כפתור כלשהו תגרום להוצאת צליל כלשהוא .משחקים לילדים ובעיקר לפעוטות מיועדים בראש ובראשונה לגרום לגירויים של חושים שונים אצל התינוק . אלו משחקים המגיבים באופן מיידי על ידי צלילם או מראות.
משחקים לילדים בגיל הגן ובית הספר
בגיל הגן ובייחוד בגילאי גני העירייה ולאחר שהתפתחו אצל הילדים החושים הבסיסיים, מבוססים הרוב של משחקים לילדים על חיקוי מצבים של המבוגרים. הילדים ,שלהם אין ניסיון חיים עשיר ,נוטים לשחק ולחקות את הוריהם וסביבתם הקרובה. כך הם מדמים את עצמם בגיל בוגר יותר. החיקוי היא דרך מצוינת לילדים ללמוד דברים על סביבתם ועל תגובות הסביבה הקרובה, כגון:חברים, אחים ומשפחה והורים.
בגילאי בית הספר ואפילו לקראתם, בגילאי 5 ומעלה נחלקים משחקים לילדים על פי מין הילד ומשחקי בנים אינם דומים למשחקי בנות ולהיפך.בנים נוטים יותר לחקות סרטים או הצגות שהם ראו או משחקים של אחים בוגרים יותר, בעוד שבנות נוטות יותר לעבר משחקי בובות ומשחקי תפקידים. כמו כן משחקות הבנות במשחקי גומי וכדור.
משחקים לילדים חינוכיים
כיום ניתן למצוא משחקים חינוכיים המשלבים פעילות חינוכית וכיף כמעט בכל תחום, החל ממשחקי מילים ומספרים וכלה במשחקי מעבדה וקסמים המיועדים לגילאים הבוגרים יותר.
ניתן למצוא משחקים המלמדים מילים ומעשירים את אוצר המילים של הילד וכן משחקים המרחיבים את הידע הכללי של הילדים כמשחקי טריוויה שונים. ישנם משחקים לילדים מקצועיים יותר המתמקדים בתחום מסוים וזאת על פי רצונות הילד או הילדה, כגון: משחקי קסמים או משחקי מעבדה המאפשרים בניית דברים שונים.
נתון חשוב שחובה לזכור הוא שכל סוגי משחקים לילדים הם בראש ובראשונה אמצעי להגברת בטחונו של הילד ולכן חובה על ההורים להגיב בחיוב לניסיונות של הילד לשתף אתכם.